Magy

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Aféra zo zákulisia!

Už dlhšie ma znepokojuje stav spoločnosti, ktorý by sa dal charakterizovať rôznymi názvami, počnúc "konzum nadovšetko" a končiac "pikošky nadovšetko".

Poviete si, čo je na tom také znepokojivé? No samotný fakt, čo ľudí zaujíma.
Ako podnet k tomu, aby som to hodil aj sem, je prieskum serveru topky.sk. Na hlavnej stránke majú anketu "Čo vás najviac zaujíma na pekingskej olympiáde?".

K dnešnému dňu je výsledok ankety takýto:

Otvárací ceremoniál
  [2277]
Výkony našich športovcov
  [5656]
Aféry zo zákulisia
  [15956]
Spustenie Trojky
  [6064]
Záverečný ceremoniál
  [5767]
Tenis, stolný tenis a bedminton
  [1417]
Nebezpeční šermiari a lukostrelci
  [1243]
Plávanie a nepremokaví vodáci
  [1701]
Jednoznačne atletika
  [1809]
Siláci a ženské judo
  [1203]

Takže na najväčšej športovej udalosti, ktorá je raz za štyri roky, ľudí nezaujíma podstata - športové výkony, ale to, čo je najmenej podstatné. Hlúposti o tom, kto spravil aký prešľap, škandál, alebo čokoľvek, čo by sa dalo s chuťou roznosiť na kopytách a vytvoriť dojem, aký sú tí ľudia len skazení.

MY SME SKAZENÍ !!!

Práve tým, že nás zaujímajú takéto veci ďaleko viac, ako to čo by nás zaujímať malo!
Lenže toto zrdkalo si nenastaví nikto a je pohodlnejšie kritizovať,alebo sa škodoradostne smiať na prehreškoch a omyloch iných, ako sa pozrieť na seba a začať niečo robiť s vlastnými chybami a neduhmi.

Ak vás napadne argument, že som vybral bulvárny server (čo je pravda) na demonštrovanie svojho uhla pohľadu, sklamem vás. Takýto trend si môžete všimnúť kdekoľvek na svete. Aj na pomerne serióznych spravodajských serveroch, ako je pravda.sk, cnn.com a iné, sú v top rebríčku najčítanejších príspevkov zväčša pikošky, bulvár a samozrejme nesmiem zabudnúť na kategóriu krimi - čierna kronika, katastrofy a všeličo, čo sa dá označiť ako negatívna udalosť. Nebudem tu robiť siahodlhú psychologickú úvahu, prečo to tak je.
Skôr poukážem na dôsledky.
Tým, že ľudí nezaujímajú pozitívne veci, resp. veci so skutočnou hodnotou a viac sa orientujú na to, čo je zaujímavé, vzrušujúce, dochádza k trvalému a neodvratnému rozkladu morálky celej spoločnosti a najmä rozvratu hodnotového rebríčka. Ak totiž človek považuje 150 mŕtvych pasažierov po leteckom nešťastí za vec hodnú väčšej pozornosti, ako životne dôležité veci, ktoré sa ich priamo týkajú - od vývoja cien potravín, cez to, či budú mať prácu až po taký vývoj vojny takmer za humnami, tak to je bieda.
Nesmejte sa, aj tá zdanlivo vzdialená vojna má rozhodne väčší dopad na život ľudí u nás, ako to, kto kde zase sexuálne harašil.
Potom sa niet čo diviť, že ak my, dospelí a skúsení ľudia sa orientujeme týmto spôsobom, že naša mládež už nepozná pojmy ako úcta k starším, pracovitosť, cieľavedomosť, trpezlivosť, sebadisciplína atď. Všetko to, čo ešte donedávna bolo akýsi štandard.
Namiesto toho sa hromadne meníme na tupú masu spotrebiteľov, bez štipky záujmu o budovanie trvalých hodnôt a je to začarovaný kruh.
Trpí príroda, ktorú týmto prístupom ničíme a ktorú vlastne odovzdávame ako svet pre život svojim deťom - tu máte a robte si s ňou čo chcete, my sme vám ju zničili ako sa len dalo. Toto je prístup k vlastným potomkom???
Ten začarovaný kruh je ďaleko širší, od detí, čo v 13tich bežne fajčia a majú pohlavný styk, až po ich bezhraničnú drzosť a cynickosť, keď banda takých 12-14 ročných detí dokope (ten lepší prípad) 40-ročného, len aby získali tých pár stovák korún a "užili si srandu". Kde sú ich rodičia?
Nadávame na iných, akí sú skazení, hrozní, pokryteckí, amorálni a pritom si nespravíme poriadok ani sami doma. Ozaj, viete čo robí práve teraz vaša dospievajúca ratolesť?

Úvahy | stály odkaz

Komentáre

  1. magy, tvoje uprimne znepokojenie vnimam ako pozitivum.
    Odcudzenie, strkanie hlavy do piesku, to su najobvyklejsie sebaobranne reflexy tejto spolocnosti co si hovori slovenska a je to prejav nedospelosti naroda...
    publikované: 22.08.2008 09:52:32 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. x
    Magy právny postreh, naozaj je to zarážajúce a poľutovania hodné. Vieš také "pikošky" sa ľahšie zapamätávajú ako napr. časy rekordov. Nehádzala by som však všetkých do jedného vreca. Dokonca aj miesto ankety mohlo do značnej miery ovplyvniť výsledok. Keď už sme však pri olympiáde nedá mi nespomenúť, že ja z nej mám radosť. Nie, nie som žiadny športovec, ale mám dcéru ( 22) ktorá tiež nie je športovec, ale má zvláštnu záľubu - teší sa z radosti z víťazov. Ak je futbalový, hokejoví zápas, zapína si TV len na posledné minúty. Niekedy niekomu konkrétnemu fandí, ale ak nie, jednoducho sa teší z toho ako sa hráči a diváci tešia a že majú radosť z výhry. Teraz pri toľkých fantastických výkonoch, toľkých víťazstvách priam žiary. A ja s ňou.
    publikované: 22.08.2008 10:08:51 | autor: DFAIFO (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014